S’HAN ACABAT ELS ANTICS ALUMNES

 

Ja no queden antics alumnes de l’Escola Superior d’Arquitectura de Barcelona que foren deixebles del catedràtic Jvjol.

Molts foren els admiradors de l’arquitecte-catedràtic, desde 1910 Jujol era profesor de la prestigiosa institució i des de 1921 catedràtic. Al llarg de 39 cursos, quants futurs arquitectes va alliçonar. Al 1949 abans de finalizar el curs moria l’il·lustre catedràtic, des de llavors, un degoteig de defuncions, tingué lloc, els que foren els seus deixebles anaven seguint el Mestre vers l’eternitat.

Ficsem-nos en tres (que nosaltres coneixiem) Josep Ma. De Ribot i de Balle, amb títol d’arquitecte del 1947, que durant els seus estudis fou delineant a l’estudi particular de Jujol. Segons Ribot, “Jujol era un dissenyador extraordinari que fins i tot dels defectes o errades treia profit. Així una taca d’aquarel·la en un plànol la convertia en un element de gran riquesa decorativa. Els alumnes l’admiraven per la seva qualitat profesional i humana. Moltes realitzacions atribuides a Gaudí son obra de Jujol!”

Un antic alumne que fou un arquitecte de talla i d’idees clares i llenguatge valent, fou en Oriol Bohigas Guardiola, amb títol professional del 1951 (mort el 2022). Sempre que tenia ocasió lloava la figura de Jujol. “Jujol és un dels arquitectes més importants del Modernisme, un dels millors professors que ha tingut l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i el gran col·laborador i continuador de l’esperit gaudinià en la nostra ciutat.”

En una altra ocasió digué: “Enseñanza teórica ninguna, todo era práctica, pasaba corrigiendo y ponía su mano en los trabajos del alumno, te lo corregía a la vez que te lo explicaba.”

“Jujol era la persona más excepcionalmente dotada para el dibujo que jamás he conocido.” Durant l’Any Gaudí va escriure: “L’absència de deixebles és palesa, sobretot en els desastres de la continuació del Temple Expiatori de la Sagrada Família. Mort Gaudí, només hi hauria un arquitecte capaç de continuar-la amb l’empenta pròpia, superant la repetició eixorca, un arquitecte que era precissament el seu únic deixeble: Jujol”.

I el dia 20 de juny d’enguany moria l’arquitecte Jordi Bonet Armengol, amb el títol acadèmic del 1949. Sembla ser l’ultim antic alumne de Jujol que quedava en vida, segons les dades de que disposem,

La idea que tenia sobre Jujol la va plasmar en aquestes paraules: “Con las ideas de Gaudí, el va más lejos con el color. Hombre muy documentado en otras materias al margen de la arquitectura. Tenía un gran respeto por las cosas de Dios y el País”

Curiosament s’havia donat la circumstància que Jujol havia tingut com alumne en el primer grup d’alumnes el 1910 al seu pare Lluís Bonet Garí, i acabà el cicle amb el seu fill.

Els personatges van pasant, i els arquitectes que tractàrem amb Jujol ja han fet el seu camí. Tot allò que’s digui des d’ara será a través de l’observació de la seva variada obra. Les paraules dels que el van tractar s’han acabat.

Cuidem la seva obra i estudiem-la, será el millor homenatge a l’il·lustre arquitecte-catedràtic Josep M. Jujol.

GLÒRIA A JVJOL!!

 

Josep M. Jujol, jr.

Director de l’ARXIV JVJOL

Estiu 2022

MURAL D'ESPERIT JUJOLIÀ

A l'Escola La Sardana de Badia del Vallès han decorat el passadís amb un mural d'esperit jujolià, amb elements de reciclatge que ha sigut una demostració de bon gust i d'un resultat vistós i elegant. Enhorabona al professorat que ha tingut aquesta brillant idea.

TAPÍS DELS JOCS FLORALS

En el transcurs del present any universitari ha tingut lloc a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona,  una reinterpretació del tapís "FE" que Jujol va fer pels Jocs Florals de 1907. Aquesta activitat ha estat conduïda per l'arquitecte-professor Josep Llinàs que amb la col·laboració de 100 alumnes i 4 professors han dut a terme aquesta reinterpretació

CÀTEDRA JVJOL

ETSAB.jpg

L’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona acaba d’inaugurar el passat dia 17 de juny, la nova “CÀTEDRA JVJOL”, dedicada a l’estudi d’aquest il·lustre arquitecte-catedràtic, on va exercir des de 1909 fins a la seva mort el 1949. La seva direcció s’ha confiat a l’especialista en l’obra de Jujol, el Dr. Joan Mercadé Brulles, a qui desitgem molts èxits.

Foren presents les autoritats acadèmiques de la UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA, representant de l’Ajuntament de Sant Joan Despí, representant de l’Ajuntament de Roda de Barà. A part del director de la càtedra, van dirigir unes paraules als presents el Sr. Pere Virgili, constructor, que havia treballat amb l’arquitecte Jujol, també va parlar el director de L’ARXIV JVJOL, i el vicerrector de la Universitat. Al final de l’acte es va brindar amb el cava JVJOL de Caves Vives Ambròs de Montferri.

Hi van assistir apròximadent unes seixanta persones atès que l’aforament era limitat per la plandèmia.

ARXIV JVJOL, juny 2021